De drie dagen in mei 1945 die het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederland bepaalden

Wageningen mag zich met recht ‘Stad der Bevrijding’ noemen. In de Aula van de Landbouwhogeschool werden op 6 mei 1945 de handtekeningen gezet onder het zogenoemde ‘capitulatiedocument’. Dit moment markeert het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De Canadese luitenant-generaal Charles Foulkes had Wageningen aangewezen omdat de Duitse linies even daarbuiten begonnen. De Duitsers hoefden geen grote afstand te rijden door bevrijd gebied, met gevaar voor molestatie. Belangrijk was ook dat Wageningen een lege stad was; van de geëvacueerde bevolking viel geen actie tegen de Duitse onderhandelaars te vrezen. Toen generaal Foulkes de naam hoorde van Hotel De Wereld, stond voor hem vast dat de Duitsers hier zouden ‘capituleren’. Hoewel geallieerde granaten flinke schade hadden toegebracht, kon het hotel met kunst- en vliegwerk voor de ontmoeting in gereedheid worden gebracht.

4 mei

Capitulatie op de Lüneburger Heide

De officiële capitulatie van de Duitse legers in Nederland, Noordwest-Duitsland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken vond plaats op 4 mei 1945 in het hoofdkwartier van de Britse veldmaarschalk Montgomery op de Lüneburger Heide (D).
Lees meer

5 mei

Twee bijeenkomsten in Hotel De Wereld

Op zaterdag 5 mei 1945 vond in Hotel De Wereld onder leiding van de Canadese generaal Foulkes een tweetal bijeenkomsten plaats tussen de geallieerden en de Duitse bezetters.
Lees meer

 

6 mei

Ondertekening van ‘capitulatieakte'

In de middag van 6 mei 1945 vond in de Aula van de Landbouwhogeschool in Wageningen de ondertekening plaats van de definitieve ‘capitulatieakte’ – gedateerd ‘5 mei 1945’.
Lees meer